zondag 1 maart 2015

Lijdenstijd - Jozef ontmoet zijn broers

Vandaag stonden we stil bij het verhaal van Jozef.
Terwijl ik het verhaal voorbereidde vielen de vele overeenkomsten met het lijden van Jezus mij op! Vooral de tekst uit Genesis 45:5, want God heeft mij vóór jullie uitgezonden tot behoud van jullie leven. Zo ging Jezus ook voor ons uit, tot behoud van ons eeuwige leven!


Met behulp van playmobilpoppetjes vertellen we het verhaal.


Jozef gaat zijn broers zoeken in het veld. De broers zien hem aankomen en overleggen met elkaar wat ze zullen doen. Kom op, we gooien hem in die put daar!Als Ruben even weg is, komt er een karavaan met slavenkopers aan. Jozef wordt verkocht en gaat naar Egypte. Ondanks alle ellende die hem overkomt, blijft hij trouw aan zijn God. De mensen zien aan Jozef dat hij anders is. Dan droomt de farao. Niemand kan de droom uitleggen, totdat de schenker ineens denkt aan die man in de gevangenis die zijn droom óók uit kon leggen. Jozef wordt gehaald. Hij legt de droom uit en de farao die ziet dat de Geest van God in Jozef is, maakt hem onderkoning.
Na 7 jaar van overvloed zijn de schuren die Jozef heeft laten bouwen tjokvol. De 7 jaren van honger breken aan. Ook in het land Kanaan heerst honger. De broers van Jozef horen dat er in Egypte nog wel koren te koop is en besluiten om op reis te gaan.
Jozef herkent hen direct! (Stel dat jij Jozef bent, zou jij koren verkopen aan hen die je zo hebben behandeld...?) Hij vraagt hen waar ze vandaan komen en beticht hen van spionage. Een van de broers moet in de gevangenis blijven. Als ze de volgende keer terugkomen moeten ze, als bewijs dat ze eerlijke mannen zijn, hun jongste broer meenemen.
Onderweg komen ze erachter dat er behalve koren ook geld in hun zakken zit...
Na verloop van tijd is het koren op en moeten de broers weer naar Egypte, met de kleine Benjamin. Juda belooft vader Jakob om borg te staan voor Benjamin, wat een verschil met zoveel jaar terug... Toen was er geen broer die voor Jozef wilde zorgen!
Eenmaal in Egypte aangekomen moet Jozef huilen van blijdschap dat hij zijn kleine broertje weer ziet. De broers mogen bij Jozef eten. Tot hun grote verbazing worden ze op leeftijd aan de tafel gezet. Benjamin krijgt het volste bord, maar nu zijn de broers niet jaloers.


De broers kopen opnieuw koren en gaan met Simeon naar huis. Al snel komen de soldaten van de onderkoning achter hen aan. De beker van Jozef is gestolen en wordt gevonden in de tas van Benjamin. Nu moet Juda daadwerkelijk borg staan voor zijn broertje, mooi om te lezen! Dan maakt Jozef zich bekend aan zijn broers! Zo mooi, zonder verwijt. Wijzend op God,  Die boven alles staat.


Want God heeft mij vóór jullie uitgezonden tot behoud van jullie leven.

We maken samen de korenzak van Benjamin met daarin graan (maiskorrels), geld en de beker van Jozef. 


4 opmerkingen :

 1. Leuke verwerkingen! Toch maar eens ergens een stapel playmobiel poppetjes ergens gaan scoren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon bij de kringloop/rommelmarkt :) Enne, Duplo, Lego e.d. kan natuurlijk ook!

   Verwijderen
  2. Gewoon bij de kringloop/rommelmarkt :) Enne, Duplo, Lego e.d. kan natuurlijk ook!

   Verwijderen

Leuk dat je een reactie achterlaat!