zaterdag 28 februari 2015

Lijdenstijd - Jakob en Ezau
Deze lijdenstijd denken we samen na over vergeving.


Op de tafel staat een houten kruis.

Na de gezinsmomenten leggen we een aantal stenen bij het kruis. Op de stenen staat een zonde. 

De zonde, onze zonde, waarvoor Jezus moest lijden en sterven.Tijdens de gezinsmomenten behandelen we een bijbelverhaal waarin het thema vergeving aan de orde komt. Het plan is om onderstaand schema gaan volgen, maar wie weet wijzigen we nog wat! 

1. Jakob en Ezau
2. Jozef ontmoet zijn broers
3. David en Bathseba  (Psalm 51)
4. Jezus geneest de verlamde (Luk. 5:17-26)
5. Ontmoeting met Zacheus (Luk 19: 1-10)
6. Zalving van Jezus (Luk. 7: 36-50) 

We begonnen met het verhaal van Jakob en Ezau. Uit de 'Luister maar' kinderbijbel lazen we de verhalen over de geboorte van de tweeling, het stelen van de zegen & de verzoening na zoveel jaren.

Al toen de twee jongens in de buik van Rebekka zaten, voelde zij de spanning. Ze vroeg aan God waarom dit zo was. Twee volken zitten er in haar buik, het ene volk zal sterker zijn dan het andere en de meerdere zal de mindere dienen. 
Het zijn ook twee heel verschillende jongens. Ezau heeft rood haar, is behaard, groot en sterk en houdt er van jagen. Jakob blijft liever bij zijn moeder in de tent. 
Ezau die hongerig thuis komt van de jacht, ruikt een heerlijke linzensoep die Jakob heeft klaargemaakt. Hij wil nu soep, Jakob wil hem die best geven, maar dan wel in ruil voor het eerstgeboorterecht. Prima, zegt Ezau, daar heb ik toch niets aan als ik doodga.  
Als Izak oud is geworden, draagt hij Ezau op om een lekkere maaltijd klaar te maken. Terwijl Ezau gaat jagen maken Rebekka en Jakob snel een maaltijd klaar. Jakob trekt de kleren van Ezau aan, doet een dierenvel om zijn armen en gaat naar de oude Izak toe. 
Jakob krijgt de zegen door bedrog. Hij voelt al aan dat Ezau erg kwaad zou zijn en slaat op de vlucht. 
Wat een verhaal om te vertellen aan je vierjarige zoon. Hij kan zich niet voorstellen dat je zo om kan gaan met je broer(tje). 
* Check, een lief klein 1-jarig babybroertje.* 
Maar, hoe mooi dan het vervolg van het verhaal! Jakob die met lood in zijn schoenen weer teruggaat. Bang om zijn broer tegen te komen. Stel je voor, hij deelt zijn gezin op in twee groepen. Als Ezau dan de ene groep ombrengt heeft hij in ieder geval nog een deel van zijn gezin... 
En dan, de verzoening: 'Maar Ezau snelde hem tegemoet, omarmde hem, viel hem om de hals en kuste hem! Wat een geweldig gezicht moet dat zijn geweest! 


Mooi om vergeving zo uit te mogen leggen. De oogjes op te zien lichten, dat is dus vergeving! God wil ons omhelzen, ons vergeven, dankzij het kruis! 

Ik vond hier een mooi werkblad. We hebben dit samen geverfd en daarna in een lijstje bij onze lijdenstijd afbeeldingen geplaatst. 
1 opmerking :

Leuk dat je een reactie achterlaat!