vrijdag 2 januari 2015

Oud & Nieuw

Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om uitgebreid stil te staan bij Oud&Nieuw. Manlief kwam pas 's middags thuis, er 'moesten' nog oliebollen gebakken worden en Nieuwjaarsdag staat in het teken van familiebezoek...

De afgelopen week werden we echter steeds bepaald bij een tekst uit Micha:

Wie is een God als U, Die de ongerechtigheid vergeeft, Die voorbijgaat aan de overtreding van het overblijfsel van Zijn eigendom? Hij zal niet voor eeuwig vasthouden aan Zijn toorn, want Hij vindt vreugde in goedertierenheid. Hij zal zich weer over ons ontfermen, Hij zal onze ongerechtigheden vertrappen, ja, U zult al hun zonden werpen in de diepten van de zee.
 Micha 7: 18-19

Op Oudejaarsavond luisterden we samen naar deze preek. Over God Die de zonde vergeeft én ook vergeet. Hij werpt ze in de diepten van de zee. Wij herinneren ons onze zonden (en die van anderen...), maar God wil er niet meer aan denken. Wat een genadige, geweldige en bevrijdende waarheid! 

Tijdens het Joodse Nieuwjaar (Rosj Hasjana) gaan de orthodoxe joden naar een rivier om daar de bovenstaande woorden uit Micha uit te spreken. Ook worden er stenen (die verwijzen naar zonde) in het water geworpen. 

Tijdens het ontbijt hebben wij aan onze oudste uitgelegd dat we een nieuw jaar mogen beginnen. Dat God met ons mee wil gaan. Ook keken we terug op het oude jaar, bespraken we dat we zonde hebben gedaan. En legden we uit dat God die zonden, als we ze belijden, wil vergeven. En dat Hij ze echt vergeet. God werpt de zonde achter zich, in de diepte van de zee. Zoals een steen, die je niet meer terug kan vinden. Zelf had hij nog een prachtige aanvulling: 'En als het water dan komt, dan neemt het water die steen helemaal mee  naar beneden!'

Wie de Dagelijks Woord-app gebruikt, weet vast wat de tekst van 1 januari 2015 was! 

Na de morgendienst gingen wij naar de zee... Een prachtig moment om zo samen het nieuwe jaar te beginnen. Stil te staan bij Gods goedheid. Zijn bereidheid om onze zonden te vergeven op grond van het offer van de Heere Jezus. Hij wil er niet eens meer aan denken.

Gods zegen voor dit nieuwe jaar toegewenst!

1 opmerking :

  1. Wat mooi! Die preek raakte mij ook. God is zo groot en GENADIG. Zegen in de opvoeding van jullie zoon
    Shalom

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achterlaat!